Vajon kifognak a „részeg” sávok a Tesla önvezető rendszerén?

2022. 07. 27.
  • Tesla

A kerékpárút felfestése finoman szólva sem sikerült tökéletesre. A kérdés, hogy a Tesla FSD megoldotta a helyzetet?

A közelmúltban felkerült egy videó a világhálóra, melyen a Tesla teljesen önvezető béta technológiája egy kacskaringós vonalakkal felfestett útszakaszon próbál navigálni. A felvétel a kaliforniai Hollister egyik utcáján készült, a képi bizonyítékok alapján úgy látszik, hogy a rendszer sikeresen teljesítette a kihívást.

A Reddit közösségi oldalon hozzászólók hívták fel a figyelmet erre az útszakaszra. A hírek szerint az eredeti szándék az volt, hogy kerékpáros sávot fessenek fel az út szélére, az akadályokat íves vonallal megjelölve, ezzel felhívva az autósok figyelmét a lassítás szükségességére. Nos, a kivitelezőnek nem igazán sikerült megvalósítania az elképzelést, így az aszfalt festését elölről kell kezdeni.

Az önvezető rendszer alapkoncepciója, hogy egy kamera és mesterséges intelligencia segítségével reprodukálják mindazt, amit az emberi agy képes véghez vinni járművezetés közben. A Tesla béta technológiája szépen közlekedett a furcsán felfestett vonalak között, a jelek szerint tehát jó úton halad a fejlesztés.

A technológia csiszolása alapvető szükséglet, hiszen a Tesla eltökélt szándéka, hogy a járművek emberi beavatkozás nélkül közlekedhessenek. Két évvel ezelőtt látott napvilágot a hír, hogy az Egyesült Államokban a Tesla Autopilot rendszere STOP táblának nézte a népszerű gyorsétterem, a Burger King logóját. Erre a hibára akkor azonnal reagáltak a fejlesztők, és egy szoftverfrissítéssel orvosolták azt. A Burger King igyekezett meglovagolni a lehetőséget, és minden véletlenül betévedt Teslásnak egy ingyen szendvicset ajánlott fel.

A Twitteren egy éve futótűzként terjedt el az a rövid felvétel, melyet egy Tesla tulajdonos tett közzé a közösségi oldalon. Ezen az látszik, hogy autójának önvezető rendszere több alkalommal sárga közlekedési lámpának nézte a Holdat, emiatt működésbe léptette a fékezési mechanizmust. Mindez egy gyorsforgalmi útszakaszon történt, ahol a nagyobb sebességről történő hirtelen lassítás veszélyes helyzeteket idézhet elő.

Ha Te is szeretnél Teslát venni, akkor keresd kollégáinkat, Král Ádámot (adam.kral@mahzrt.hu) vagy Luczek Dávidot (david.luczek@mahzrt.hu), akik készséggel állnak rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.