Tesla rekord: 139 300 autót adtak át a harmadik negyedévben

2020. 10. 05.

Elképesztő hajrára lesz szükség, hogy meglegyen a 2020-ra kitűzött 500 ezer autós cél.

A Tesla pénteken tette közzé, hogy az elmúlt negyedévben 139 300 autót szállított le és adott át a vásárlóknak. Ezzel pedig megdöntötte az eddigi 112 ezer darabos rekordot, melyet 2019 utolsó három hónapjában ért el. Ráadásul a kaliforniai gyártó még a Wall Street elemzőinek előzetes, 137 ezres előrejelzéseit is túlszárnyalta a harmadik negyedév tekintetében. Emellett a vállalat azt is nyilvánosságra hozta, hogy ebben az időszakban összesen 145 036 járművet gyártott.

Ez már zsinórban a harmadik negyedév volt, amikor a Tesla az elvárásokat meghaladó eredményekkel zárt az átadott járművek tekintetében. A Palo Altó-i cég 2020 első negyedévében 88 400 autót szállított le, mintegy 23 600 darabbal kevesebbet, mint 2019 záró negyedében. A második negyedévben a gyártónak még annak ellenére is sikerült javítania a statisztikákon 90 650 leszállított autóval, hogy a kaliforniai Fremontban található üzemet részben leállították a koronavírus-járvány miatt. A Tesla beszámolójából az is kiderül, hogy 124 100 darab Model 3-ast és Model Y-t, valamint 15 200 darab Model S-t és Model X-et kaptak kézhez a vásárlók.

Tesla Model 3-asok gyártása a sanghaji Gigafactory-ban

Elon Musk, a Tesla alapítója korábban úgy nyilatkozott, 2020-ban terveik szerint 500 ezer autót fognak leszállítani, ami 2019-hez képest 36 százalékos gyarapodást jelentene. Ez az eredmény jelen pillanatban meglehetősen távolinak tűnik, ugyanis idén eddig összesen 318 350 elektromos autót kaptak kézhez a vásárlók. Vagyis egy elképesztő hajrára lenne szükség a Tesla részéről a negyedik negyedévben, hogy sikerüljön teljesíteni a kitűzött cél eléréséhez még szükséges 181 650 darabos szállítást. 

A harmadik negyedéves statisztikákat egy héttel a Tesla Battery Day után hozták nyilvánosságra, amelyen Elon Musk bemutatta a vállalat új, 4680-as akkucelláját, és ismertette a saját akkumulátorok gyártására, a saját alapanyagainak bányászatára, valamint a gyártási költségek csökkentésére vonatkozó terveit. Emellett elárulta, hamarosan egy maximum 25 ezer dollárba (mai árfolyamon számolva 7,6 millió forintba) kerülő elektromos autót is piacra fognak dobni. Azóta már tudjuk, hogy a cég nem is egy, hanem két vadonatúj, egymástól különböző modellen is dolgozik. Az egyik Berlinben, a másik pedig Sanghajban készül majd. A nagy bejelentéseket követően a Tesla részvényárfolyama – Musk előrejelzésének megfelelően – közel 45 dollárt zuhant, hiszen az ismertetett tervek kézzelfogható eredményére még éveket kell várni. 

kiszállításra váró Model 3-asok sorakoznak egymás mellett

Ezt követően aztán megnyugodtak a kedélyek az értékpapírok piacán, és a kaliforniai vállalat részvényei ismét határozott emelkedésnek indultak. A Battery Day eseményeit követő 380 dolláros mélypont után csütörtökön már 448 dolláron cseréltek gazdát az elektromosautó-gyártó papírjai. Majd miután pénteken bejelentették, hogy Donald Trump amerikai elnök is megfertőződött a koronavírustól, szinte az összes értékpapír árfolyama gyengülni kezdett. A Tesla részvényei végül 415 dolláron zárták a hetet.