A Tesla negyedéves rekordja 11 milliárd dollárt hozott Elon Musknak

2021. 04. 28.
 • Tesla
 • Elon Musk
 • elektromos autó
 • villanyautó
 • EV
 • Model 3
 • Model S
 • Model Y
 • Model X
 • értékesítés
 • eladás
 • negyedéves bevétel
 • Wall Street
 • részvény
 • részvényárfolyam
 • fizetési csomag
 • emissziós kredit

Az egymást követő hetedik negyedévet is pozitív mérleggel zárta a kaliforniai cég.

A Tesla által hétfőn közzétett negyedéves jelentésből kiderült, hogy a cégnek sikerült elérnie az adott időszakra kitűzött célokat, így Elon Musk számára két opció kifizetés vált elérhetővé, összesen 11 milliárd dollár értékben.

Az elektromosautó-gyártónak sikerült felülmúlnia a Wall Street várakozásait az első negyedéves bevételeket és nyereséget illetően, köszönhetően a rekordot jelentő 2021 Q1-es értékesítési eredményeknek, ami főként az egyre fokozódó kínai kereslet következménye. 

A kaliforniai vállalat 10,39 milliárd dolláros negyedéves bevételről, valamint 1,84 milliárd dolláros kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti (EBITDA) korrigált eredményről számolt be az elmúlt három hónap tekintetében. Ezzel sikerült teljesíteni azokat az előzetes célkitűzéseket, melyeknek köszönhetően jogosulttá vált a 2018-as fizetési csomagjában biztosított 12 részvényopció ötödik és hatodik részének lehívására. 

A hétfőn nyilvánosságra hozott beszámoló tanúsága alapján a Tesla egymást követő hetedik alkalommal tudta profittal zárni a negyedévet. A cég a március 31-ével lezárult háromhónapos időszakban 438 millió dollár profitot termelt, és sikerült több mint a kétszeresére – csaknem 185 ezer autóra – növelnie az eladásait az előző év azonos időszakához viszonyítva. A negyedéves eredményt – 2000 autó kivételével – szinte kizárólag Model 3 és Model Y eladásokból sikerült elérni, ugyanis a Model S és Model X új verziójának érkezése miatt a negyedév jelentős részében szünetelt a két felsőbb kategóriás modell gyártása. 

Tesla Model S, Model 3, Model X és Model Y egymás mellett

Úgy tűnik azonban, hogy a Palo Altó-i vállalatnak komoly nehézségekkel kell szembenéznie, ha szeretné elérni, hogy egymást követő két évben is pozitív mérleggel tudjon zárni. Világszinten hiánycikknek számítanak az autógyártáshoz nélkülözhetetlen félvezetők, így több gyártó is kénytelen volt üzemeket bezárni. Emellett pedig az amerikai közlekedési hatóság részéről egy újabb vizsgálat vár a Teslára és az Autopilot névre keresztelt vezetéstámogató rendszerére azt követően, hogy a hónap elején – eddig tisztázatlan körülmények között – két ember vesztette életét egy balesetben Houston közelében. 

Nem számolva a részvényalapú kompenzációt, valamint az egyéb egyszeri pénzügyi tételeket, a Tesla 93 cent osztalékot fizet részvényenként, ami meghaladta a Wall Street 75 centes jóslatát. 

Az amerikai vállalatnak ezúttal is jól jött a negyedév során az emissziós kreditek értékesítéséből befolyó mintegy 518 millió dolláros összeg, hiszen így sikerült pozitívba billenteni a mérleg nyelvét, és profittal zárni a 2021-es év első három hónapját. A hagyományos autógyártók azért vásárolják ezeket a krediteket, hogy ezáltal képesek legyenek megfelelni a szigorú károsanyag-kibocsátási előírásoknak. 

Érdekesség, hogy Musk egyáltalán nem kap fizetést a Teslától. Fizetési csomagjának feltételei megkövetelik, hogy pénzügyi tekintetben, valamint a Tesla piaci értékének szempontjából is egyaránt növekedést tudjon felmutatni, ezáltal képes legyen teljesíteni a folyamatosan emelkedő célszámokat.

Tesla Model 3-asok a gyártósoron

Annak ellenére, hogy a Toyota, a Volkswagen vagy a General Motors gyártási kapacitásának csupán a töredékét állítja elő, a Tesla mégis messze a világ legértékesebb autógyártójának számít, hiszen 700 milliárd dolláros piaci értékkel rendelkezik, szemben a második helyen álló Toyota 250 milliárd dolláros értékével. 

A most teljesített célok értelmében Musknak lehetősége nyílik 8,4 millió Tesla részvény megvásárlására, darabonként 70 dolláros áron, ami több mint 90 százalékos kedvezményt jelent, hiszen a papírok ára jelen pillanatban 722 dolláron áll. A dél-afrikai születésű üzletember fizetési csomagjából eddig elért hat részlet együttesen közel 34 milliárd dollár, vagy darabonként csaknem 6 milliárd dollár profitot termeltek Musk számára. 

 

Ha Te is szeretnél Teslát venni, akkor keresd kollégánkat, Král Ádámot (adam.kral@mahzrt.hu), aki készséggel áll rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.