Elon Musk megerősítette, hogy a Tesla elkezdi közzétenni a teljes önvezető funkciójának (Full Self-Driving) béta verzióját, amely az ügyvezető szerint „rendkívül lassú és óvatos lesz”.

A dél-afrikai születésű üzletember valóban eleget tett múlt heti ígéretének, és amire nagyon sokan tűkön ülve vártak, most megérkezett. Igaz, egyelőre csak korlátozottan, és csak néhány kiválasztott sofőr tesztelheti az újdonságot. 

Musk az elmúlt hónapok során többször is elárulta, hogy a kaliforniai elektromosautó-gyártó egy „jelentős, a Tesla Autopilot alapjait érintő átalakításon” dolgozik.

önvezető autó látványterv

A Tesla vezérigazgatója azt is elmondta, a változtatásokat követően az Autopilot már nem 2 dimenzióban, hanem 4D-ben fogja érzékelni a környezetét, a fejlesztésnek köszönhetően a rendszer teljesítménye jelentősen fel fog javulni és az új funkciók is gyorsabban megérkeznek majd. 

Legutóbbi kommentjeiben már úgy utalt az újdonságra, mint „Full Self-Driving Beta” vagy „FSD Beta”, azaz a teljes önvezető funkció béta verziója. 

A múlt hét folyamán Musk úgy nyilatkozott, hogy a „Full Self-Driving Beta” október 20-án, kedden érkezik majd. Ám első körben egyelőre csak néhány olyan ember számára teszik elérhetővé, akik kellően körültekintő és kiváló sofőrök.

A Tesla vezére magyar idő szerint kedd este a Twitteren erősítette meg, hogy minden a tervek szerint halad és már el is kezdték az új funkció közreadását. Valamint hozzátette, hogy a rendszer egyelőre „rendkívül lassú és óvatos lesz”.

Elon Musk Twitter-bejegyzése a Full Self-Driving beta bevezetéséről

Arról egyelőre nem szólnak a hírek, hogy a „Full Self-Driving Beta” pontosan milyen funkciókat tartalmaz. Ám a szakemberek véleménye szerint, a Tesla a már meglévő jelzőlámpa és Stop-tábla figyelő rendszerét olyan újdonságokkal egészítette ki, amelynek köszönhetően a kereszteződéseknél az autó már képes lesz végrehajtani a bekanyarodást is. 

Ezt a funkciót a kaliforniai villanyautók Navigate on Autopilot funkciójával kombinálva, a Teslák mostantól – elméletben és technikailag is – képesek önmaguktól, a sofőr beavatkozása nélkül közlekedni nemcsak az autópályákon, de városi környezetben egyaránt.

Ugyanakkor a vezetőnek továbbra is a kormánykeréken kell tartania a kezét, szemmel tartani és felügyelni az Autopilot működését, a kocsi mozgását és készen kell állnia bármikor átvenni az irányítást, ha szükségesnek ítéli.

Ha a rendszer már kellően kiforrott és üzembiztosan működik, akkor érkezhet majd az összes Tesla-tulajdonos számára elérhető funkció, amit Elon Musk csak úgy emleget: „Full Self-Driving feature complete”.


 

Forrás:

Electrek