Tesla: Hétszer kisebb a balesetek esélye bekapcsolt Autopilottal

2021. 01. 15.
 • Tesla
 • Autopilot
 • biztonság
 • aktív biztonsági rendszer
 • baleset
 • beszámoló
 • jelentés
 • NHTSA
 • közlekedési hatóság
 • városi közlekedés
 • autópálya
 • elektromos autó
 • villanyautó
 • EV

Minden 5,55 millió megtett kilométerre jut egy baleset a rendszert használva.

A Tesla legfrissebb biztonsági beszámolójának közzététele kapcsán a kaliforniai elektromosautó-gyártó elmonda, hétszer kisebb a valószínűsége, hogy egy sofőr balesetet szenvedjen, ha bekapcsolt Autopilottal közlekedik. 

Az amerikai cég 2018 óta negyedéves bontásban adja közre jelentését, amely összehasonlítja, hány baleset jut a flotta által összesen megtett távolságra, mindezt Autopilot használatával, illetve Autopilot nélkül autózva. Ennek legfőbb célja, hogy egyfajta referenciaértéket alakítsanak ki, és folyamatosan dokumentálják az Autopilot fejlesztésében elért előrelépést. 

Most a Palo Altó-i vállalat közzétette a 2020 utolsó negyedévére vonatkozó beszámolóját:

„A negyedik negyedévben minden megtett 3,45 millió mérföldre jutott egy olyan balesetet, ahol a sofőrök bekapcsolt Autopilottal vezettek. Azokban az esetekben, amikor Autopilot nélkül, de aktív biztonsági funkcióinkat használva közlekedtek, minden 2,05 millió megtett mérföldre regisztráltunk egy balesetet. Az Autopilot és az aktív biztonsági rendszerek nélkül közlekedők esetében minden 1,27 millió megtett mérföldre  jutott egy baleset. Összehasonlításképpen: az NHTSA legfrissebb adatai azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban 484 000 mérföldenként történik egy autóbaleset” – olvasható a Tesla közleményében.

a Tesla Twitter-bejegyzése a biztonsági beszámoló közzététele kapcsán

A leginkább objektív összehasonlítási alapot az jelenti, ha a legfrissebb számokat a megelőző év azonos időszakával állítjuk párhuzamba. Így az időjárás és az évszakviszonyok szempontjából is közel azonosak a feltételek az összevetéshez:

 • bekapcsolat Autopilottal: a Tesla adatai alapján 3,45 millió mérföldre (5,55 millió kilométerre) jutott egy baleset 2020 Q4-ben, ami előrelépést jelent a 2019 Q4-ben regisztrált 3,07 millió mérföldhöz (4,93 millió kilométerhez) képest.
 • kikapcsolat Autopilottal, de aktív biztonsági rendszerekkel: egy baleset jutott minden megtett 2,05 millió mérföldre (3,29 millió kilométerre) 2020 Q4-ben. Ez összességében gyengébb eredmény, mint a 2019 Q4-ben mért 2,10 millió mérföldes (3,37 millió kilométeres) szám.
 • kikapcsolt Autopilottal, aktív biztonsági rendszerek nélkül: 1,27 millió mérföldenként (2,04 millió kilométerenként) történt egy baleset 2020 Q4-ben, ami jóval gyengébb eredmény, mint a 2019 Q4-ben regisztrált 1,64 millió mérföldenként (2,63 millió kilométerenként) bekövetkező egy baleset. 

Összességében a számok javuló tendenciát mutatnak, vagyis az Autopilot használata valóban segít biztonságosabbá tenni a közlekedést, ám ugyanez már nem mondható el az aktív biztonsági rendszerek használatáról. 

Mikor a Tesla nyilvánosságra hozta a legújabb beszámolóját, az autógyártó kijelentette: hétszer kisebb a valószínűsége, hogy balesetet szenvedjen az ember, ha bekapcsolat Autopilottal közlekedik.

Tesla Autopilot használata menet közben

Úgy tűnik, a kaliforniai cég úgy jutott erre az eredményre, hogy nemes egyszerűséggel összemérték az Autopilot használatával megtett távolságot az amerikai közlekedési hatóság által közzétett baleseti statisztikákkal. Ez alapján valóban helytálló a megállapítás, lévén 484 ezer mérföld és a 3,45 millió mérföld áll szemben egymással. 

Ugyanakkor a rendelkezésre álló adatokat így magyarázni némiképp félrevezető, hiszen az Autopilotot jelenleg elsősorban autópályákon használják, igy pedig lényegesen egyszerűbb számottevően nagyobb futásteljesítményt elérni baleset nélkül. Míg az Autopilot használata nélküli adatok a városi közlekedés során keletkeztek, ahol lényegesen magasabb a valószínűsége annak, hogy valaki balesetbe keveredjen, vagyis nem túl sok tudományos alapja van a két adatsor összehasonlításának. 

Arról nem is beszélve, hogy az NHTSA adatai a városi és az autópályás közlekedést is magukba foglalják, és az Egyesült Államok útjain futó összes járművet tartalmazzák. 
 

 

Ha Te is szeretnél Teslát venni, akkor keresd Mudri Dániel kollégánkat, aki készséggel áll rendelkezésedre telefonon vagy e-mailben (+36-20-366-3447, daniel.mudri@mahzrt.hu).