A Tesla, a fénysebesség és a skótkockás anyag rejtélye

2021. 03. 05.
 • Tesla
 • Elon Musk
 • Model S
 • Roadster
 • Ludicrous Mode
 • Ludicrous
 • Plaid
 • Plaid+
 • Űrgolyhók
 • Spaceballs
 • The Boring Company
 • lángszóró
 • film
 • popkultúra
 • Galaxis útikalauz stopposoknak
 • skótkockás anyag

A Tesla és a The Boring Company vezetője rajong a popkulturális utalásokért.

Kétségtelen, hogy Elon Musk imádja a filmes utalásokat. Olyannyira, hogy számos ötletet és elnevezést merített egyik kedvenc mozijának, az 1987-ben bemutatott Űrgolyhók (Spaceballs) című sci-fi paródiából. A dél-afrikai születésű üzletember többek között azt is elárulta, hogy például a The Boring Company üzleti modelljének ötlete is ebből a kultfilmből származik.

Az igazi pénz a merchandisingból származik. Ebből a dokumentumfilmből tanultam” – írta Musk korábban a saját Twitter-oldalán, majd megosztott egy linket az Űrgolyhók egyik jelenetéről.

Űrgolyhók plakát

A kérdéses jelenetben a Mel Brooks által játszott Yoghurt figurája elmagyarázza a szereplőknek, honnan is származik a film igazi bevétele, ami nem más, mint a merchandising, vagyis a film logójával ellátott ajándéktárgyak értékesítése. A fal mögül előbukkanó szuvenírboltban minden elképzelhető márkázott termék megtalálható a pólótól kezdve az uzsonnásdobozon át… egészen a lángszóróig. 

Musk pedig jó padavanhoz méltón megfogadta a tanácsot. A The Boring Company, amely jelenleg egy nagysebességű, földalatti közlekedési hálózat kiépítésén dolgozik Las Vegasban, 20 dollárért értékesít baseball sapkákat azzal a céllal, hogy összegyűjtsön 1 millió dollárt. Ezt a célt sikerült elérni, ugyanis eddig már több mint 50 ezer sapkát vásároltak a cégtől. A lángszóróra is igen nagy a kereslet, hiszen az eladások már meghaladták a 20 ezres darabszámot.

Íme az Űrgolyhók kapcsolódó jelenete:

A John Candy, Rick Moranis, Bill Pullman és Daphne Zuniga főszereplésével készült film főként az eredeti Csillagok háborúja trilógiát parodizálja ki, de több utalást is találunk benne olyan nagysikerű tudományos-fantasztikus filmekre, mint a Star Trek, A nyolcadik utas: a Halál vagy A majmok bolygója. Az Űrgolyhók nem aratott osztatlan sikert: a Rotten Tomatoes oldalán 55 százalékos értékelést kapott, míg az IMDB-n 7,1 ponton áll jelenleg, ám az idők folyamán igazi kultuszalkotássá vált. Musk pedig előszeretettel utal az olyan humorral átszőtt sci-fi alkotásokra, mint például a Rick és Morty, a Galaxis útikalauz stopposoknak, vagy a fent említett Űrgolyhók. 

Az egyik első ilyen utalás a Model S-ben bemutatott „Ludicrous Mode” volt, ami a filmben egyet jelentett a fénysebességet is meghaladó tempóval. 

Nem sokkal később a tulajdonosok felfedeztek egy rejtett animációt, amit az elektromos autó központi kijelzőjén lehetett előhívni. Az alábbi videó egy Tesla Model S P90D-ben készült, ahol a tulajdonos lenyomva tartja a „Ludicrous” gombot, hogy előhívja a filmben is látott, fénysebességet imitáló bejátszást. 

Ahogy a technológia fejlődésének köszönhetően az elektromos autók kezdnek egyre kifinomultabbá válni, Musk úgy érezte, elérkezett az idő, hogy még egy lapáttal rátegyen a „Ludicrous Mode”-ra. Így a 2021 elején bemutatott modellfrissítés keretében a Model S esetében megszűnt a Performance és Ludicrous kivitel, melyek helyét a Plaid és Plaid+ verziók vették át. Ez ismét egy utalás az Űrgolyhókra, ahol a Plaid még a Ludicrous-nál is gyorsabb tempót jelöl. 

A filmben, mikor a fénysebességnél is nagyobb sebességre kapcsolnak, az űrhajót körülvevő csillagok először hosszú fénynyalábokká torzulnak, majd az egész fényjáték egy skótkockás mintát rajzol ki. A plaid ugyanis eredetileg skótkockás mintájú anyagot jelent. Csoda, hogy az utastér nem rendelhető ilyen mintával. 

Tesla logó egy skótkockás anyag előtt

Jó kérdés, hogy ezzel Musk kiaknázta-e az összes humorforrást, amit az Űrgolyhókból átemelhetett, bár ha fogadni kellene, szerintem tartogat még egy-két utalást a tarsolyában. A 2018. február 6-án egy SpaceX Falcon Heavy rakéta segítségével az űrbe kilőtt Tesla Roadster valóságos aranybányának számít ilyen szempontból. Az elektromos sportautó rádiójából David Bowie Space Oddity című száma szól, kesztyűtartóba egyébként bekerült az Arch Mission Foundation által készített, tartós adattárolásra kifejlesztett, 5D optikai lemezen Isaac Asimov Alapítvány-trilógiája, valamint egy példány Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvéből. A regényre utal a kocsi műszerfalán elhelyezett „DON’T PANIC” felirat is.

Ha Te is szeretnél Teslát venni, akkor keresd kollégáinkat, Král Ádámot (adam.kral@mahzrt.hu), vagy Bachman Gergelyt (gergely.bachman@mahzrt.hu), akik készséggel állnak rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.