A legfrissebb tőzsdei hírek szerint Elon Musk a Tesla részvényeinek felosztását tervezi, hogy a kisebb befektetők számára is elérhetőek legyenek a kaliforniai vállalt papírjai. Ez a valóságban nem azt jelenti, hogy olcsóbbak lesznek a cég részvényei, csupán kisebb címletek válnak elérhetővé augusztus 31-től.

A stock split, vagyis a részvények feldarabolásának eszközét akkor szokták alkalmazni, ha egy papír értékének tartós emelkedése következtében már túlságosan drágává válik, így akár egyetlen részvény megvásárlása is komolyabb tőkét igényel. Ilyenkor felére, negyedére, ötödére vagy akár tizedére csökkentik egy részvény névértékét. Ezzel párhuzamosan az árfolyama is ennek megfelelően a töredékére esik.

Azt követően, hogy felröppentek a feldarabolással kapcsolatos hírek, a Tesla papírjainak értéke még a korábbiakhoz képest is drasztikus növekedésnek indult. Jelenleg kis híján 2100 amerikai dollárt (közel 615 ezer forintot) kérnek egyetlen részvényért.

Az augusztus 28-i tőzsdezárást követően a Tesla papírjait ötödölni fogják, vagyis a jelenlegi befektetők minden egyes részvényük helyett ötöt fognak kapni. Ezzel egyidőben az ár is az ötödére csökken, azaz nagyságrendileg 420 dollárért lehet majd megvásárolni a Palo Altó-i cég egyetlen értékpapírját. Ez természetesen nem befolyásolja a vállalat piaci értékét, amely most körülbelül 390 milliárd dollárt ér.

Tesla Model 3, Semi, Model S és Model X szemből

Elon Musk elárulta, a döntés hátterében az állt, hogy azt szeretné, ha a Tesla-dolgozók és a kisbefektetők is könnyebben megvásárolhatnák a részvényeket.

Július 31-én az Apple is bejelentett egy 4:1-es splitet. A piac akkor is pozitívan reagált a hírre (azóta közel 17 százalékot emelkedett az árfolyam), ugyanis a feldarabolás révén általában több új befektetőt lehet bevonni, és ezáltal többletforgalmat generálni a tőzsdén. Különösen igaz ez az olyan részvények esetében, ahol a befektetők főként a márka vonzerejének köszönhetően vásárolják a papírtokat.                         

Annak ellenére, hogy az Elon Musk vezette cég az elmúlt időszakban folyamatosan profitot termelt, bevételei mégis messze elmaradnak a nagy, hagyományos autógyártók mögött. A szakemberek előrejelzései alapján a Tesla idén mintegy 30 milliárd dollárnyi éves bevételre számíthat. Ezzel szemben 2020-ban a Fiat Chrysler (FCA) 100 milliárd dolláros, míg a General Motors és a Ford is 110-110 milliárd dolláros éves bevétellel számol az eladásai után. Mégis a Tesla piaci értéke a négyszerese a három detroiti óriás együttes értékének.

A split rövidebb távon szinte biztosan jót tesz a részvények árának, derül ki a Forbes által készített elemzésből. Figyelembe véve, hogy év eleje óta az elektromos autógyártó árfolyama 220 százalékot emelkedett, Peter Cohan részvényelemző szerint több tényező szól amellett, hogy a Tesla jó befektetés, mint amennyi ellene.

Bár a kaliforniai cég óriási kisbefektetői rajongótáborral rendelkezik, az elmúlt években több, komoly befektetői csoport is kerülte a társaságot, mert nem látta megalapozottnak a hosszabb távú jövedelmezőséget. Mégis a Tesla az egyéni tőzsdézők körében elképesztően népszerű, köszönhetően a potenciális fogyasztók körében kiváltott nagyon erős érzelmi kötődésnek. Így az elmúlt 30 napban csak az Apple tudta megelőzni növekedés szempontjából.

Emellett újabb komoly befektetők érkezhetnek, hiszen a cég hamarosan bekerülhet az S&P 500-as indexbe. Ehhez arra van szükség, hogy a Tesla egymást követő négy negyedévben is profitról számoljon be. A dinamikus növekedést még tovább erősíti az új Gigafactory-k építése Texasban és Németországban, valamint a 2021-ben piacra kerülő elektromos pick-up, a Cybertruck érkezése is.

 

Forrás: