Musk: két héten belül még többen kaphatják meg az önvezető funkciót

2020. 11. 30.
  • Tesla
  • Elon Musk
  • Full Self-Driving
  • Full Self-Driving Beta
  • FSD Beta
  • önvezetés
  • önvezető funkció
  • teljes önvezető funkció
  • elektromos autó
  • Twitter

A Tesla igazgatója szerint hamarosan bővíthetik az FSD Betát használók körét.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója a Twitteren tette közzé, hogy elképzelései szerint két héten belül egy szélesebb felhasználói bázis számára is elérhetővé teszik a Full Self-Driving Beta, azaz a teljes önvezető funkció bétaverziójának frissített verzióját. 

Október 20-án a Tesla közzétette az FSD Beta szoftver tesztverzióját, amelyet első körben egyelőre csak néhány olyan ember számára teszik elérhetővé, akik kellően körültekintő és kiváló sofőrök. A kaliforniai cég azt azonban nem hozta nyilvánosságra, hogy pontosan hány felhasználó kapta meg az újítást. 

Azóta a Tesla rajongói közül mindenki azt találgatja, mikor terjeszti ki a vállalat azon tulajdonosok körét, akik élesben is kipróbálhatják az önvezető funkciót. Az egyik Twitter-felhasználó egyenesen Musknak szegezte a kérdést, vajon mikor lesz elérhető a szoftver Minnesotában is.

„Minden bizonnyal nagyjából két héten belül már egy szélesebb kör is használhatja majd az FSD Betát.” – olvasható a dél-afrikai születésű üzletember válaszában. 

Elon Musk Twitter-bejegyzése az FSD Beta használatának kiterjesztésével kapcsolatban

Arról egyelőre nem szólnak a hírek, hogy a „Full Self-Driving Beta” pontosan milyen funkciókat tartalmaz. Ám ezt a funkciót a kaliforniai villanyautók Navigate on Autopilot funkciójával kombinálva, a Teslák mostantól – elméletben és technikailag is – képesek önmaguktól, a sofőr beavatkozása nélkül közlekedni nemcsak az autópályákon, de zsúfolt, városi környezetben egyaránt.

Ugyanakkor a Tesla több alkalommal is nyomatékosan felhívta a felhasználók figyelmét arra, hogy a vezetőnek továbbra is a kormánykeréken kell tartania a kezét, szemmel tartani és felügyelni az Autopilot működését, a kocsi mozgását kell felügyelnie és készen kell állnia bármikor átvenni az irányítást, ha szükségesnek ítéli.

Amennyiben a rendszer már kellően kiforrott és üzembiztosan működik, akkor érkezhet majd az összes Tesla-tulajdonos számára elérhető funkció, amit Elon Musk csak úgy emleget: „Full Self-Driving feature complete”. Ehhez egyelőre rengeteg, valós forgalmi szituációban gyűjtött adatra van szüksége a Palo Altó-i vállalatnak. Hogy az FSD Beta mikor áll majd készen, hogy egy szélesebb felhasználói kör is megkaphassa, egyelőre nem tudni. De Musk azt ígéri, ha minden a terveik szerint alakul, ez akár már az idei év végén megtörténhet. 

 

 

Ha Te is szeretnél Teslát venni, akkor keresd Mudri Dániel kollégánkat, aki készséggel áll rendelkezésedre telefonon vagy e-mailben (+36-20-366-3447, daniel.mudri@mahzrt.hu).