A Tesla Model Y elektromos crossover palettája egy új, belépő szintű taggal bővült. Azt követően, hogy a kaliforniai gyártó a héten frissítette online konfigurátorát, elérhetővé vált a hátsókerék-meghajtású Model Y Standard Range verzió is a villanyos SUV-ból. 

A Standard Range kivitelért az Egyesült Államokban 43 190 dollárt (aktuális árfolyamon számolva 12,7 millió forintot) kell fizetni, ami már a belföldi szállítási költséget is tartalmazza. Jelenleg az USA-ban Long Range változat 51 190 dollárba (15 millió forintba), míg a Performance verzió 61 190 dollárba (18 millió forintba) kerül. Mindkettőt dual-motorral és összkerékhajtással forgalmazzák.

Hatótáv szempontjából a Standard Range modell esetében jelentősen elmarad a két összkerekes testvére mögött, hiszen EPA mérési adatok alapján mindössze 393 kilométert (244 mérföldet) képes megtenni egyetlen feltöltéssel. Ezzel szemben a Long Range 525 kilométeres (326 mérföldes), a Performance pedig 488 kilométerre (303 mérföldre) elegendő hatótávval rendelkezik. 

A Tesla hivatalos adatai alapján az SR Model Y-nak mindössze 5,3 másodpercre van szüksége ahhoz, hogy álló helyzetből 100 kilométer/órás tempóra gyorsuljon, a csúcssebessége pedig 217 kilométer/óra. 

Tesla Model Y Standard Range az online konfigurátorban

Ezen kívül az elektromos SUV már hétüléses kivitelben is rendelhető. Aki erre vágyik, annak az autó alapárán felül még 3000 dollárt (mintegy 884 ezer forintot) számít fel a Tesla. 

Akárcsak a Palo Altó-i gyártó többi EV-je esetében is, az Autopilot alapverziója szériatartozékként megtalálható a Model Y-ban. A lényegesen kifinomultabb, technológiailag fejlettebb (és kissé megtévesztő nevű) Full Self-Driving, vagyis teljes önvezető rendszer szintén az opcionálisan választható extrák között érhető el, 10 ezer dolláros (2,95 millió forintos) áron.

A Tesla legutóbb tavaly nyáron csökkentette a Model Y Long Range árát 3000, míg a Performance változatét 1000 dollárral. Ám az új Standard Range kivitel még közelebb hozza a Model Y árát a hasonló mérettel és menettulajdonságokkal rendelkező Ford Mustang Mach-E-hez. A hátsókerekes, Standard Range akkucsomaggal szerelt, 370 kilométeres (230 mérföldes) hatótávval rendelkező elektromos Mustangért 43 995 dollárt (13 millió forintot) kell fizetni.

Ford Mustang Mach-E szemből, menet közben

Ugyanakkor az Extended Range akkupakkos Mach-E 53 100 dollárba (15,6 millió forintba) kerül, míg a hatótáv tekintetében 483 kilométert (300 mérföldet) képes megtenni egyetlen feltöltéssel.

Bár a Model Y ára jóval meghaladja a Volkswagen ID.4-esét, a német villanyautó nem is annyira a Teslával, sokkal inkább az olyan belső égésű motorral szerelt, népszerű crossoverekkel kíván konkurálni, mint a Honda CR-V, és a Toyota RAV4.

 

Forrás:

Green Car ReportsHa Te is szeretnél Teslát venni, akkor keresd Mudri Dániel kollégánkat, aki készséggel áll rendelkezésedre telefonon vagy e-mailben (+36-20-366-3447, daniel.mudri@mahzrt.hu).