Hivatalos: megérkezett az új Tesla Model S

2021. 01. 28.
 • Tesla
 • Model S
 • Long Range
 • Performance
 • Plaid
 • Plaid+
 • Model X
 • Model 3
 • ráncfelvarrás
 • modellfrissítés
 • frissítés
 • elektromos autó
 • villanyautó
 • EV
 • kormány
 • utastér
 • napfénytető
 • érintőképernyő
 • kijelző
 • teljesítmény
 • hatótáv

Új utastér, különleges kormány és számtalan újdonság.

A Tesla hivatalosan is bemutatta a régóta várt, új Model S-t, amely többek között teljesen átalakított utasteret, egyedi kormányt és új hajtásláncot is kapott. Emellett természetesen az ára is módosult, és új modellváltozatok váltak elérhetővé.

 

Az új Tesla Model S utastere

Régóta folynak azzal kapcsolatban a találgatások, hogy a kaliforniai cég által 2012 óta gyártott villanyszedán modellfrissítése leginkább az utastérben lesz tetten érhető. Miközben az évek során a Model S és nagytestévre, a Model X teljesítményét is rendszeresen frissítette a Tesla, ugyanez nem volt elmondható a dizájnmegoldásokról. Így a két villanyautó óhatatlanul is kissé unalmassá vált az egyre erősödő konkurencia formai újításainak fényében, ez pedig az eladási adatokon is meglátszott. 

Most azonban a Tesla lerántotta a leplet a ráncfelvarrott Model S-ről, amely a számtalan változtatás mellett vadonatúj utasteret is kapott:

az új Tesla Model S utastere

A módosítások jó részét már előre sejteni lehetett, így nem meglepő, hogy az eddigi függőlegesen elhelyezett, központi érintőképernyőt egy 17 colos vízszintes egység váltotta fel. Ezen felül – ahogy arról már korábban érkeztek hírek – a sofőr előtt található műszeregység kisebb lett. Ez azonban egyáltalán nem jelent problémát, hiszen a meglepő kialakítású, új kormány révén sokkal jobb rálátást kapunk a műszerfalra.  

Minden bizonnyal ez a szokatlan formájú kormány – amely leginkább a repülőgépekből, vagy a Forma-1-es autókból ismert megoldásra emlékeztet – jelenti a legszembetűnőbb változást az új Model S esetében. Ezt a Tesla nemes egyszerűséggel csak „yoke” (vagyis „iga”) kormánynak nevezi hivatalos anyagában.

az új Tesla Model S kormánya közelről

Közelebbről is szemügyre véve jól látható, hogy a két görgő mellett egy-egy érintőpanel található. Innen kapcsolható a baloldalon az index és a fényszóró, a jobb oldalon pedig a váltó, valamint az ablaktörlő. 

Ezzel azonban még távolról sincs vége az újdonságok sorának. A Tesla egy harmadik kijelzőt is elhelyezett az utastérben. Ezt az első ülések között található könyöktámasz hátuljába építették be. Ezzel minden bizonnyal a gyerekeknek szerettek volna még több szórakozási lehetőséget biztosítani utazás közben. 

„A 2200×1300 felbontású, rendkívül élénk színekkel, kivételes érzékenységgel rendelkező és a balra-jobbra billenthető új középső kijelző egy ideális érintőképernyő a szórakozáshoz és játékhoz egyaránt. A vezető előtt elhelyezett második kijelző a vezetéssel kapcsolatos legfontosabb információkat mutatja, míg a harmadik pedig a hátul utazóknak biztosít szórakozási lehetőséget és hozzáférést a különféle kezelőszervekhez” – olvasható a Tesla hivatalos anyagában.

az új Tesla Model S-ben található harmadik kijelző közelről

Emellett a Model S új, panoráma napfénytetőt kapott, melyen keresztül nagyszerű képet kapunk a teljes belső térről, beleértve az új hátsó ülést egy középkonzollal:

az új Tesla Model S utastere a napfénytetőn keresztül nézve

 

Teljesítmény, új modellváltozatok és árazás

Bár első pillantásra a legjelentősebb változtatást az új utastér jelentheti, ám a Tesla a motorháztető alatt frissítette a Model S-t. Ezzel párhuzamosan pedig az elérhető modellváltozatok is változtak az online konfigurátorban.

A Model S ára jelen pillanatban 79 990 dollárról (aktuális árfolyamon számolva 23,7 millió forintról) indul az Egyesült Államokban, emellett a kínálatból eltűnt a Performance kivitel, melynek helyét a Plaid, illetve Plaid+ verziók vették át. 

új Model S a Tesla online konfigurátorában

Amint az a képeken is látható, a külső dizájn is változott: akárcsak a Model 3 és a Model Y esetében, az elektromos szedánról is eltűntették a krómkiegészítőket, valamint az autó orr-részén is módosítottak. Ez különösen az első lökhárítón szembetűnő. 

Ami a teljesítményt illeti, a Model S Long Range mostantól a gyári adatok alapján 663 kilométeres (412 mérföldes) hatótávval rendelkezik. Ez az érték valamivel alacsonyabb az erősebb, Plaid kivitel esetében, amely egy feltöltéssel 627 kilométert (390 mérföldet) képes megtenni.

A csúcsmodellnek számító Plaid+ kivitel a Tesla adatai alapján több mint 867 kilométeres (520 mérföldes) hatótávra lesz képes.

a Tesla Model S különféle változatainak teljesítményadatai

Ezen kívül a Palo Altó-i cég hivatalosan is megerősített, hogy az akksimodulokat, valamint a teljes akkupakkot is teljesen újratervezték a ráncfelvarrott Model S és Model X esetében. Továbbá a Model 3-ban és Model Y-ban használt technológiai megoldásokat alapul véve az S/X modellek új hajtásláncokat kaptak, amely a hatékonyság növelésében játszhat kulcsfontosságú szerepet. 

Hivatalos az is, hogy a frissített Model S gyártása már az első negyedévben megkezdődik. Ám ezzel kapcsolatban pontosabb információkat nem közölt a Tesla. 

 

Ha Te is szeretnél Teslát venni, akkor keresd Mudri Dániel kollégánkat, aki készséggel áll rendelkezésedre telefonon vagy e-mailben (+36-20-366-3447, daniel.mudri@mahzrt.hu)