Hamarosan már Bitcoinért is lehet Teslát venni?

2021. 02. 09.
 • Tesla
 • Model 3
 • Model 3 Performance
 • Elon Musk
 • Bitcoin
 • kriptovaluta
 • árfolyam
 • befektetés
 • részvény
 • részvényárfolyam
 • tőzsde

Az elektromosautó-gyártó 1,5 milliárd dollárért vásárolt a kriptovalutából.

Január 8-án, hétfőn a Tesla bejelentette, hogy 1,5 milliárd dollár értékben vásároltak Bitcoint. A kaliforniai vállalat által az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott kérelemben a cég vezérigazgatója, Elon Musk azzal indokolta a vásárlás szükségességét, hogy ez a lépés „nagyobb rugalmasságot biztosítana a készpénzhozam további diverzifikálása és maximalizálása érdekében”.

Ezen túlmenően a dél-afrikai születésű vállalkozó azt is kilátásba helyezte, hogy a jövőben akár Bitcoinnal is lehet majd fizetni a Tesla járműveiért. Korábban lehetett már olyanról hallani, hogy egy-egy kereskedés elfogadott kriptovalutát, de olyan még sosem történt, hogy egy nagy autógyártó, mint például a Tesla is elérhetővé tette volna ezt a lehetőséget az ügyfelek számára. 

Amint az a Reuters beszámolójából kiderül, a Palo Altó-i cég által megvásárolt Bitcoin valójában egy befektetés. A Tesla legutolsó pénzügyi beszámolójának tanúsága szerint a 2020-as év végén a cég teljes készpénzállománya mintegy 19 milliárd dollárra rúgott. Ennek az összegnek a 8 százalékát fektették most Bitcoinba. 

A mostani beruházás azonban érdekes kérdéseket vet fel Musk kriptovalutákra gyakorolt hatását illetően. Azt követően, hogy két héttel ezelőtt hozzáadta a #bitcoin hashtaget a Twitter-profiljához közel 20 százalékkal emelkedett a fizetőeszköz árfolyama. Nem is beszélve a Dogecoinal kapcsolatos tweetjeiről, amelyek rekordmagasságba katapultálták a valuta értékét.

Azt követően, hogy a Tesla nyilvánosságra hozta a 1,5 milliárd dolláros befektetést, a Bitcoin árfolyam meredek emelkedésnek indult. Hétfőn, a bejelentést megelőzően 39 ezer dolláron állt a kriptovaluta, jelen cikk megírásának pillanatában már csaknem 48 ezer dolláros áron kereskednek vele. Csak összehasonlításként: ez több, mint amennyi egy Model 3 Performance alapára, amiért jelen pillanatban 47 190 dollárt kell fizetni Amerikában. A bejelentés hírére a Tesla részvényeinek árfolyama is emelkedésnek indult. A Tőzsdefelügyelethez benyújtott dokumentumokban a kaliforniai cég felhívja a befektetők figyelmét arra, hogy a Bitcoin értéke erősen hajlamos a szélsőséges kilengésekre. 

Érdemes megjegyezni, hogy Musk korábban már került bajba amiatt, hogy egyes lépéseit úgy ítélték meg, hogy azokkal a piaci viszonyokat próbálta befolyásolni. Még 2018-ban megemlítette a Twitteren azt a vágyát, hogy szeretné, ha a Tesla részvényei darabonként 420 dollárt érnének. Ennek következtében a SEC csalással vádolta meg. Azonban ha a világ leggazdagabb, és egyik legismertebb embere dollármilliárdokat fektet valamibe, az óhatatlanul is azt vonja maga után, hogy rengeteg követője is hasonló lépésre szánja el magát egy potenciálisan jövedelmező üzleti lehetőség reményében. 

 

 

 

Ha Te is szeretnél Teslát venni, akkor keresd Mudri Dániel kollégánkat, aki készséggel áll rendelkezésedre telefonon vagy e-mailben (+36-20-366-3447, daniel.mudri@mahzrt.hu)