Elon Musk szerint ez lesz a Tesla „nagy dobása” a jövő évben

2020. 10. 28.

A cég már el is kezdte az új munkaerő toborzását a projekthez.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója szerint a kaliforniai cég következő „nagy dobása” a Solar Roof lesz. És hogy mégis mi alapján gondolja így? A dél-afrikai születésű üzletember jó szokásához híven nem lőtte el minden puskaporát, de azt ígéri, a jövő év folyamán ez mindenki számára nyilvánvalóvá fog válni.

A Tesla a múlt hét végén tette közzé a 2020-as harmadik negyedévre vonatkozó pénzügyi beszámolóját. Ezeket az eredményeket aztán egy megbeszélés keretében értékelte Musk a befektetők és részvényesek előtt. 

Ám azon túl, hogy a különc üzletember áttekintette a cég Q3-ban elért számait, már a jövőbeni tervekbe is betekintést engedett, mondván a következő éve(ke)t a Solar Roof napelemes tetőszerkezet fogja meghatározni a cégnél.

„Mit szeretnénk látni, ha a jövőben, mondjuk tíz év múlva körülnézünk a környezetünkben, a szomszédságban? Melyek azok a termékek, amelyek jobbá fogják tenni az életünket? Pontosan milyen jövőt is szeretnénk magunknak? Én úgy gondolom, hogy egy olyan jövőt szeretnénk, ahol a tetszetős tetőszerkezetek nemcsak masszívabbak, tartósabbak és minden elképzelhető módon jobbak a hagyományos tetőknél, ráadásul folyamatosan energiát termelnek. A Solar Roof egy fantasztikus termék. Ez pedig mindenki számára egyértelművé fog válni a jövő év folyamán.” – árulta el Musk.

Tesla model S tölt a Powerwallról egy Solar Roof napelemes tetővel szerelt ház előtt

A Tesla vezérének bejelentése pedig előrevetíti, hogy az amerikai cég 2021-ben szintet kíván lépni a napelemes tetőszerkezeteinek értékesítése terén. Bár az elmúlt időben több forrás is arról számolt be, hogy a Palo Altó-i vállalat akadályokba ütközött a Solar Roof tetőcserepeinek fejlesztésével kapcsolatban, Musk szerint sikerült leküzdeni a felmerült akadályokat. Mi több, a cég már el is kezdte a munkaerő-toborzást, és mintegy 200 új tetőfedő kollégát keresnek a Tesla kötelékébe.  

A Solar Roof még 2016. októberében debütált, azóta pedig többször átdolgozták a dizájnját. A Tesla jelenleg is azon dolgozik a projekttel kapcsolatban, hogy még esztétikusabbá tegyék a cserepet, ezáltal pedig minél szélesebb körben kívánatossá tegyék a napelemes tető koncepcióját és minél több felhasználót megnyerjenek maguknak. Ráadásul egy hasznos telefonos applikációt is fejlesztenek a rendszerhez. 

„A Tesla mobilos alkalmazás használatával egyszerre ellenőrizhetjük a Solarglass-tető, valamint az olyan termékek, mint a Powerwall vagy a Tesla járművek aktuális állapotát. Az app segítségével láthatjuk, ennyi energiát termel a Solarglass és az otthonunk ebből mennyit használ fel. Ezen kívül az alkalmazás figyelmeztetést küld a Tesla ügyfélszolgálatának, ha bármilyen problémát észlel a Solarglass rendszer működésével kapcsolatban. A legtöbb ilyen fennakadást az ügyfélszolgálat munkatársai távolról is képesek elhárítani. Amennyiben mégsem, a Tesla azonnal kiküld egy technikust az otthonához.” – olvasható az amerikai cég hivatalos tájékoztatójában. 

Tesla mobil alkalmazás az lakás energiafelhasználását felügyeli

Musk szerint a napelemes tetőszerkezet jelentősége csak jövőre válik majd mindenki számára teljesen nyilvánvalóvá. A Tesla addig is folytatja a toborzást, a fejlesztést és a dizájnt érintő módosításokat. Legutóbb például a Solar Roof cserepek alá elhelyezett takaróanyagon változtattak, valamint a rendszer kiépítésének költségeit is lejjebb vitték.