Elon Musk kis híján átadta a Tesla vezérigazgatói székét Herbert Diessnek

2021. 04. 14.
 • Tesla
 • Elon Musk
 • Herbert Diess
 • vezérigazgató
 • szerződés
 • elektromos autó
 • villanyautó
 • EV
 • elektromosítás
 • Volkswagen
 • VW
 • ID.3
 • BMW
 • Daimler
 • dízelbotrány
 • Model Y

A kész munkaszerződésről már csak a Volkswagen csoport vezetőjének aláírása hiányzott.

A legfrissebb hírek szerint a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk még 2015-ben kísérletet tett arra, hogy felbérelje a Volkswagen jelenlegi vezérigazgatóját, Herbert Diesst, hogy az osztrák szakember töltse be a vezérigazgatói szerepkört a kaliforniai elektromosautó-gyártónál.

Diess az egyik legelismertebb vezetőnek számít az autóiparban. Több mint 15 évig állt a BMW alkalmazásában, ahol ő volt az egyik csúcsvezető, majd 2014-ben úgy döntött, elérkezett az idő, hogy távozzon a bajor gyártó kötelékéből. Az azóta eltelt években szemmel láthatóan akadoznak a BMW elektromosítási törekvései.

Már akkor is arról pletykáltak, hogy számos gyártó is kivetette hálóját a nagyra tartott szakemberre, és bár a Volkswagen tűnt a legesélyesebb befutónak, egy másik cég is igen komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy Diesst elcsábítsa. 

Herbert Diess, a Volkswagen csoport vezérigazgatója

 

A Business Insider Germany által nyilvánosságra hozott információk szerint Musk 2015-ben felajánlotta a Tesla vezérigazgatói pozícióját Diessnek, sőt már a szerződés is készen volt, és csak az aláírásra hiányzott róla. 

„Valójában nem sok hiányzott a megállapodáshoz, és amennyiben az osztrák nem váltott volna a BMW-ről a Volkswagen-re 2015-ben, ő lehetett volna a Tesla új vezérigazgatója. Diess asztalán ott volt az amerikai üzletember által aláírt munkaszerződés, amelyről már csak a saját szignója hiányzott. Ennek értelmében Elon Musk át akarta adni a Tesla irányítását Diessnek. Kétségkívül látványos folyamat lehetett, amelybe Diess eddig csak néhány embernek engedett betekintést a Volkswagennél. Az ügyet firtató kérdésünket a VW szóvivője nem kívánta kommentálni” – olvasható a Business Insider német kiadásának anyagában. 

Az elmúlt évek során egyértelművé vált, hogy Musk és Diess igen jó kapcsolatot ápol egymással, és több ízben is a nyilvánosság előtt méltatták a másik vezetői képességeit, valamint azokat az erőfeszítéseket, melyeket az autóipar elektromosítása érdekében tesznek. 

Most már azt is tudni lehet, hogy a két vezető már akkor ismerte egymást, amikor Diess még a BMW-nél dolgozott. Nyilvánvaló, hogy személyesen is találkoztak 2014-ben, ami abból a szempontból meglepő, hogy a Tesla soha nem ápolt olyan kapcsolatot a BMW-vel, mint a bajorok nagy riválisával, a Daimlerrel, amely akkoriban a Tesla egyik részvényese volt.

Bár a Business Insider beszámolója arra nem ad magyarázatot, miért nem vállalta el Diess a Musk által felkínált pozíciót a Teslánál, és miért választotta inkább a Volkswagent, azt azonban határozottan állítja a lap, hogy Diessnek továbbra is határozottan pozitív a véleménye az amerikai elektromosautó-gyártóról, sőt, állítólag személyesen is befektetett a Palo Altó-i vállalatba.

Alig néhány, a VW-nél eltöltött év után és a dízelbotrányt követően Diess átvette a gyeplőt, mint az egész konszern vezérigazgatója, és határozottan arra törekszik, hogy minél inkább felgyorsítsa a cégcsoport villamosítási tervét, ennek során a Tesla példáját igyekszik követni.

Herbert Diess egy Tesla Model Y előtt pózol

 

Ezzel párhuzamosan Diess elindította azt a kezdeményezést, melyet a cégen belül csak „Tesla felzárkózási tervként” emlegetnek annak érdekében, hogy csökkentse a német és az amerikai gyártó szoftvertechnológiájának kifinomultsága között jelenleg tapasztalható jelentős különbséget. 

És hogy továbbra is jó kapcsolatot ápol Muskkal, azt mi sem mutatja jobban, minthogy a tavalyi év végén egy privát teszt során a dél-afrikai születésű vállalkozó kipróbálhatta a Volkswaben ID.3-at, Diess pedig néhány nappal később egy Tesla Model Y-nal csapott egy próbakört. 

 

Ha Te is szeretnél Teslát venni, akkor keresd kollégánkat, Král Ádámot (adam.kral@mahzrt.hu), aki készséggel áll rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.