Elon Musk három német miniszterrel és több magas rangú politikussal találkozott szerdán Berlinben, hogy megvitassák az autógyártó és a CureVac biotechnológiai vállalat közös munkájának aktuális állását, valamint ellenőrizze a német főváros mellett épülő Gigafactory kivitelezését.

A találkozón Peter Altmaier gazdasági miniszter (a Tesla németországi projektjének egyik legfőbb támogatója), Jens Spahn egészségügyi miniszter és Anja Karliczek kutatási miniszter mellett Ralph Brinkhaus, az Angela Merkel kancellár CDU/CSU konzervatív parlamenti koalíciójának vezetője is részt vett. Brinkhaus elmondta, Musk elégedett a Tesla és a CureVac együttműködésével, melynek célja, hogy közösen fejlesszék ki a COVID-19 elleni oltóanyagot a cég saját RNS (ribonukleinsav) technológiáját felhasználva.

gumikesztyűs kéz injekciós fecskendőt tart

A Tesla mobil RNS molekulaprintereket készít a CureVac számára, hogy a biotechnológiai vállalat által fejlesztett, potenciális COVID-19 vakcina elkészülhessen. A két cég már tavaly, még a koronavírus-járvány kitörését megelőzően megkezdte a közös munkát, most pedig, az esetszámok újbóli növekedésének köszönhetően – érthető módon – a világjárvány mielőbbi megfékezése vált a fő prioritássá számukra.

Még tavaly júniusban egy közös szabadalmi kérvényt is benyújtottak, egy minden bizonnyal forradalmi megoldásnak számító „RNS bioreaktorral” kalpcsolatban. A hírek szerint a Tesla/CureVac megoldásnak köszönhetően automatizáltan, a világ bármely pontján lehet RNS-t előállítani, amely óriási segítséget jelentene a különféle gyógyszerek és oltóanyagok gyártása során.

A CureVac júliusban megkapta a szükséges engedélyeket, hogy megkezdhesse a koronavírus elleni oltóanyag klinikai vizsgálatainak első szakaszát. A vakcina tesztelését 168 önkéntes bevonásával kezdték meg.

Elon Musk meglátogatja a Tesla Berlinben épülő Gigafactory-ját

Ám, ha már Musk egyszer Németországban járt, nem hagyta ki a lehetőséget, hogy ellátogasson a Berlin belvárosától mintegy 35 kilométerre épülő Gigafactory építkezésére is, ahol rocksztároknak kijáró fogadtatásban volt része a gyár mellé kisereglő Tesla-rajongóknak köszönhetően.

Érdekesség, hogy a dél-afrikai születésű amerikai üzletember most először tette tiszteletét a cég május óta épülő új telephelyén. Az eredeti elképzelés szerint jelen lett volna az alapkőletételnél is, ám a koronavírus-járvány keresztülhúzta a terveket.

A hírek szerint 10-12 ezer embernek teremt majd munkahelyet a Giga Berlin, ahol évente félmillió elektromos autó készül majd. Ha minden a terveknek megfelelően alakul, a termelés 2021 júliusában kezdődhet meg, és első körben Model Y-okat készítenek majd a német fővárosban. De itt gyárthatják majd az új, európai ízlésre szabott Model 3-asokat is.

 

 

Forrás: