Elemzők szerint akár 1300 dollárra is emelkedhet a Tesla részvényárfolyama

2021. 04. 07.
 • Tesla
 • elektromos autó
 • villanyautó
 • EV
 • adókedvezmény
 • adójóváírás
 • vásárlást ösztönző kedvezmény
 • elektromos autó vásárlás
 • Joe Biden
 • amerikai elnök
 • törvényjavaslat
 • GREEN Act
 • General Motors
 • Chevrolet Bolt
 • USA
 • Egyesült Államok
 • Amerika

Joe Biden amerikai elnök jelentős kedvezményekkel pörgetné fel az EV-k amerikai terjedését. 

A Tesla részvényárfolyama határozott emelkedésnek indult azt követően, hogy bejelentették, a kaliforniai elektromosautó-gyártó rekord eladási adatokat produkált 2021 első negyedévében. A papírok értékét pedig csak még tovább növelheti Joe Biden amerikai elnök azon törekvése, hogy felgyorsítsa az EV-kre történő átállást. 

A Biden által előterjesztett törvényjavaslat egy igen fontos részét képezi, hogy minden eddiginél szélesebb társadalmi réteg számára kívánja kiterjeszteni azokat a különféle adó- és vásárlásösztönző kedvezményeket, melyekkel a villanyautók minél gyorsabb terjedését kívánja elősegíteni az Egyesült Államokban.

Daniel Ives, a Wedbush elemzője a Tesla részvényárfolyamával kapcsolatos eddigi semleges ajánlást „felülteljesítőre” módosította, a célárat pedig 1000 dollárra emelte. Emellett a Biden-kormányzat törekvéseit tükrözve egy optimista forgatókönyvet is meghatározott, mely szerint egyéves időintervallumot vizsgálva az új „bullish” cél 1300 dollár a cég papírjai számára. (A Tesla részvényárfolyama a cikk írásának pillanatában 691 dolláron állt.)

„A washingtoni forrásaink arról számoltak be, hogy a jelenlegi 7500 dolláros adójóváírás mértékét minden bizonnyal 10 ezer dollárra fogják emelni, ami óriási lökést adhat nem csak a Teslának, de a teljes EV ökoszisztémának az USA-ban” – nyilatkozta Ives. 

Joe Biden amerikai elnök egy íróasztal mögött ülve
Ez pedig hatalmas előrelépést jelenthet. A tény, hogy az elektromos autók megvásárlását támogató adókedvezményének mértékét 7500 dollárról (aktuális árfolyamon számolva 2,3 millió forintról) 10 ezer dollárra (kicsivel több mint 3 millió forintra) tervezik emelni, igen komoly ösztönzést jelenthet a vásárlók számára, hogy a belső égésű motorral szerelt autókat EV-re cseréljék. Mivel a Tesla és a General Motors is több mint 200 ezer EV-t értékesített az Egyesült Államokban, így a két gyártó modelljei esetében nem lehet igénybe venni a szövetségi adókedvezményeket, ám a Biden-adminisztráció segítségével vásárlóik ismét jogosultak lehetnek ezekre a jóváírásokra. 

A kormányzat nemrégiben bejelentett tervei között szerepel, hogy az előttünk álló nyolc év során csaknem 200 milliárd dollárt fognak költeni az elektromosautó-iparra. Emellett ott vannak még a már említett vásárlást ösztönző kedvezmények, melyeket minden bizonnyal a Teslára és a GM-re is ki fognak terjeszteni. Ez pedig nem pusztán ennek a két vállalatnak jelent örömhírt, de az összes olyan gyártónak is, amely elektromos autókat készít. Arról nem is beszélve, hogy az új amerikai vezetés tervei a leginkább a vásárlók számára jelentenek fontos változást. Az egyre bővülő kínálat az EV-k árait is lefelé tolja, egy 10 ezer dolláros kedvezmény azt eredményezheti, hogy az amerikai társadalom túlnyomó többsége már megengedheti magának, hogy beszerezzen egyet. És akkor még nem is említettük a Growing Renewable Energy and Efficiency Now (GREEN) Act intézkedést, vagyis a megújuló energiaforrások és energiahatékonyság azonnali növelését célzó törvényt, amellyel ugyancsak az elektromos autók értékesítését kívánják felpörgetni.

25 ezer dolláros Tesla szemből – látványterv
Az USA-ban a 2020-as EV értékesítési toplista első öt helyéből négyet a Tesla modelljei foglaltak el. Egyedül a Chevrolet Bolt volt képes megtörni a kaliforniai cég egyeduralmát – a GM villanyautója a harmadik helyen végzett tavaly. A már elfogadható mértékű, 400 kilométeres hatótávval rendelkező Bolt ára 36 ezer dollárról (11 millió forintról) indul az USA-ban, ami a kilátásba helyezett 10 ezer dolláros kedvezménynek köszönhetően már sokkal csábítóbban hangzik. 

Ezen túlmenően, ha a Tesla elkészíti a tavaly szeptemberben megrendezett Battery Day keretében beharangozott 25 ezer dolláros elektromos autóját, az azt eredményezheti, hogy szövetségi adójóváírást figyelembe véve 15 ezer dolláros (4,6 millió forintos) árával már megfizethetőbb lenne, mint a legolcsóbb új belső égésű motoros autók.

 

Ha Te is szeretnél Teslát venni, akkor keresd kollégánkat, Král Ádámot (adam.kral@mahzrt.hu), aki készséggel áll rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.