7000 „Made in China” Tesla Model 3 indult el Európa felé

2020. 10. 27.

Megkezdődött a Kínában gyártott elektromos autó európai exportja.

Amit Elon Musk megígér, az általában úgy is lesz. Ezúttal sincs ez másként, hiszen a Tesla megkezdte a Kínában gyártott Model 3-asainak Európába szállítását. Ezek lesznek a kaliforniai gyártó első autói, amelyeket az ázsiai országból exportál. Első körben mintegy 7000 elektromos kocsi érkezik az öreg kontinensre. 

Mikor a Tesla 2018. december 29-én megkezdte a sanghaji Gigafactory építését, az amerikai gyártó még úgy tervezte, hogy a Kínában gyártott villanyautókkal a világ legnépesebb országának igényeit fogja ellátni. Azaz kizárólag belpiacos értékesítésre készültek. 

Majd idén szeptemberben már arról érkeztek hírek, hogy miután a Tesla átgondolta üzleti stratégiáját, változtatott korábbi elképzelésein és a Kínában készítetet Model 3-asokat hamarosan már más piacok számára is elérhetővé kívánja tenni. 

kínai Tesla alkalmazottak ünneplik a Model 3 európai exportjának kezdetét

A Palo Altó-i cég aztán október elején hivatalosan is megerősítette, amiről korábban csak pletykáltak: nemsokára megkezdik a „Made in China” Model 3-asok Európába exportálását. Erre mostanáig kellett várni. 

„Október 26-án egy rendezvénnyel ünnepeltük a Tesla sanghaji Gigafactory üzemében, hogy megkezdődik a Kínában gyártott autóink európai exportja.” – olvasható a kaliforniai cég hivatalos közleményében. „Nagyságrendileg 7000 kínai Model 3-as indul útnak holnap Európa felé, hogy aztán az ottani piacokon értékesítsék őket. Terveink szerint jövő hónapban érkeznek majd meg a kijelölt belga kikötőkbe, ezt követően pedig tucatnyi országban lehet majd megvásárolni ezeket az autókat, többek között Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában, Portugáliában, Svájcban vagy Svédországban.”

A Tesla eseményén a város és a gazdasági régió magas rangú tisztviselői is jelen voltak, mint például Chen Yin, Sanghaj város ügyvezető alpolgármestere, valamint Zhu Zhisong, Sanghaj helyhatósági főtitkárhelyettese. 

„A Giga Sanghaj már nem csupán a kínai piacot képes nagy mennyiségben ellátni Model 3-assal, de az összes szükséges tanúsítványt is megszerezte, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy az európai piacon is értékesíteni lehessen ezeket az autókat.” – nyilatkozta a Zhu Xiaotong, a Tesla kínai vezetője. 

berakodásra váró Model 3-asokból kirakott Tesla felirat a kikötőben

A kaliforniai gyártó a tervek szerint 2020 utolsó negyedévében mintegy 25-30 ezer Model 3-ast szállít majd az Európai piacra. Beleértve a most útnak indított 7000 kínai villanyautót. Ám arról egyelőre nem szólnak a hírek, hogy milyen gyakorisággal és mekkora mennyiségben érkezhetnek az öreg kontinensre Model 3-asok az ázsiai országból.

Jelen pillanatban a Giga Sanghajban heti szinten mintegy 3500-4000 darab készül a Tesla villanyszedánjából